Sunday, August 10, 2008

Päikesekreemi lugu

Siinkohal ma esitaksin toortõlke (vabandan juba ette võimalike vigade pärast) ühest oma lemmiklaulust, mis ka orkutis favoriitide hulgas ripub: The Sunscreen Song. Tegu on tegelikult ajaleheartikliga, mille kirjutas Mary Schmich 1997 aastal Chicago Tribune'le. Ise ma jõudsin selle lauluni tegelikult ühe pilaversiooni kaudu. Kui olin aga uudishimust originaali kuulanud, tundsin, et laulu sõnades on mingi iva...

Nõuanne noortele, mis nagu nooruski, on juba ette kasutuks määratletav

Kasuta alati päikesekaitsekreemi.
Kui ma võin anda Sulle ainult ühe nõuande tuleviku tarvis, siis päikesekaitsekreemi kasutamine olekski see. Pideva päikesekaitsekreemi kasutamise hea mõju on tõestatud teadlaste pikaajaliste uuringute käigus. Samas kogu minu järgnev jutt põhineb ainult minu enda käänulisel elukogemusel. Jagan Sinuga oma kogemusi kohemaid...

Naudi oma nooruse ilu ja jõudu. Samas, vahet pole - Sa ei suuda märgata oma noorust ega selle ilu enne, kui see on kadunud. Aga ma luban Sulle, et 20 aasta pärast Sa vaatad oma fotosid ja meenutad, kui palju võimalusi seisis sel ajal Su ees ja kui suurepärane Sa siiski välja nägid. Sa ei ole nii paks, kui Sa praegu ette kujutad!

Ära muretse oma tuleviku pärast. Või, noh, muretse, aga pea meeles, et muretsemine on sama tulemusrikas, kui püüe lahendada matemaatikaülesannet nätsu närimise teel. Tõelised mureallikad kalduvad olema asjad, mis kunagi ei turgata Sinu murelikku meelde, asjad, mis ilmuvad Su teele mõned hallil teisipäeva pärastlõunal.

Tee iga päev ühte asja, mis Sind hirmutab.
Laula.
Ära ole hoolimatu teiste inimeste tunnete suhtes. Ära käi läbi inimestega, kes on hoolimatud Sinu tunnete suhtes.
Kasuta hambaniiti.
Ära raiska oma aega kadedusele. Mõnikord oled sa esirinnas, mõnikord tagareas. Teekond on pikk ja lõpus oled Sa silmitsi vaid iseendaga.
Pea meeles komplimendid, unusta ära solvangud (kui Sa sellega hakkama saad, õpeta mullegi).
Hoia alles oma vanad armastuskirjad. Viska ära oma vanad pangaväljavõtted.
Ole paindlik.
Ära tunne end süüdi, kui Sa ei tea täpselt, mida Sa oma eluga tahad peale hakata. Paljud huvitavad inimesed, keda ma tean, ei kujutanud samuti 22-aastaselt ette, mida nad oma eluga tegema peaks. Mõned kõige huvitavamad 40-aastased ei tea seda siiani.
Tarbi ohtralt kaltsiumi. Hoolitse oma põlvede eest, Sa tunneksid neist suurt puudust.

Võibolla Sa abiellud, võibolla mitte. Võibolla Sulle sünnivad lapsed, võibolla mitte. Võibolla Sa lahutad neljakümneselt, võibolla Sa tantsid tibutantsu oma 75. pulmaastapäeval. Mis iganes ka tulgu, ära hõiska liiga valjusti, aga ära süüdista end samuti. Kõik Sinu valikud on õnnega pooleks - nagu kõigil teistelgi.

Naudi oma keha. Kasuta seda kõikvõimalikel viisidel. Ära karda oma keha ega seda, mida teised inimesed sellest küll mõtlevad. See on Sinu kõige laiahaardelisem instrument üldse.
Tantsi, kasvõi oma elutoas.
Loe eeskirju, isegi kui Sa ei plaani neid järgida. Aga ära loe moeajakirju, need ainult sisendavad Sulle tunnet, et Sa oled kole.
Õpi tundma oma vanemaid, Sa ei tea kunagi, millal nad lahkuvad jäädavalt. Ole hea oma õdede-vendade vastu, sest nemad on Sinu parim ühenduslüli minevikuga ja te jääte terveks eluks kokku.

Lepi, et sõbrad tekivad ja kaovad, peale nende mõne olulise, kes jäävad Sinuga. Püüa täita lünki oma geograafia- ja elustiilidetundmises, sest vanemana vajad Sa aina enam inimesi, kellega tutvusid noorena. Ela veidi New Yorgis, aga lahku enne, kui Sa kalgistud. Ela veidi Põhja-Californias, aga lahku enne, kui Sa vedeldud.
Reisi.
Lepi veel mõnede vaieldamatute tõdedega: Hinnad tõusevad. Poliitikud on litsid. Ja ka Sina saad vanaks.
Ja kui Sa oled vanaks saanud, siis Sa kujutled, nagu Sinu nooruses oleksid hinnad olnud taskukohased, poliitikud ausameelsed ning noored olid vanemate suhtes aupaklikud.
Ole aupaklik oma vanemate suhtes.
Ära oota, et keegi Sind aitaks. Võibolla Sul on fond. Võibolla Sul on rikas abikaasa. Aga Sa ei või kunagi teada, millal need võivad ammenduda.
Ära mässa liiga palju oma juustega või 40-aastasena Sa näed välja nagu 85-aastane.
Kaalu, kelle nõuandeid Sa kuulad, aga ole kannatlik nendega, kes enda oma pakuvad. Nõuanne, see on omamoodi nostalgia vorm. Nõuanne püütakse välja mineviku prügikastist, pühitakse puhtaks, inetud osad värvitakse üle ja kogu krempel taastöödeldakse väärtuslikumaks, kui see algselt oligi.

Aga minu päikesekreemi-soovitust võite ikkagi uskuda.

No comments: